Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ





Όπως κάθε χρόνο , έτσι και φέτος το Πάσχα, κάποιοι προτίμησαν να το περάσουν στο χωριό μας.

Οι φετινοί επισκέπτες δεν ήταν πολλοί. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να περάσουν όλοι καλά, και να συμμετάσχουν στην εορταστική ατμόσφαιρα. Αν και λίγοι , καταφέραμε να κάνουμε τη σχετική «φασαρία» που χρειάζεται το χωριό μας για να ζωντανέψει. Απολαύσαμε επίσης την οργιώδη βλάστηση της βροχερής Άνοιξης καθώς και την απουσία των βοδιών τα οποία αν και δήλωναν την παρουσία τους στα νότια του χωριού δεν πλησίασαν καθόλου κοντά στα σπίτια.
Από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας άρχισαν να καταφθάνουν οι χωριανοί.Τη Μεγάλη Πέμπτη ήρθε ο παπά-Δημήτρης και έκανε την πρωινή λειτουργία. Όσοι ήταν στο χωριό λειτουργήθηκαν και κοινώνησαν. Τον παπά βοήθησε σαν ψάλτης ο Σπύρος ο Κοκαλιάρης από τον Άβορο (όπως και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής). Τον ευχαριστούμε θερμά.
Την Παρασκευή, γίναμε περισσότεροι και ανεβήκαμε στην εκκλησία για να στολίσουμε τον επιτάφιο και να καθαρίσουμε την εκκλησία μας. Τα κορίτσια ρίχτηκαν στη φασίνα .Η Αγγελική Δημητροπούλου και η Γιάννα Βουδούρη έκαναν την Αγία Τριάδα να λάμψει. Να είναι καλά τα κορίτσια και να έχουν τη βοήθειά της πάντα.΄Εξω στον προαύλιο χώρο στολίστηκε ο επιτάφιος. Όλοι έφεραν λουλούδια, οι γυναίκες στόλιζαν, οι άντρες σχολίαζαν και μετά από τις σχετικές διαφωνίες για το αν ταιριάζουν οι μαργαρίτες με τα κρινάκια και μήπως έπεσαν πολλά τα ρείκια, τελείωσε και το έργο του στολισμού με πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα ! Μεσημεράκι πια, και όλοι μαζευτήκαμε στα σπίτια μας για ξεκούραση. Το απόγευμα πήγαμε όλοι στην Ακολουθία του Επιταφίου . Οι νέοι του χωριού σήκωσαν τον επιτάφιο και έκαναν την περιφορά, τα παιδιά ακολουθούσαν με τα εξαπτέρυγα και πιο πίσω το μικρό εκκλησίασμα έψελνε μαζί με τον παπά. Όλοι συμμετείχαν με κάποιο τρόπο.
Το Σαββάτο ξεκίνησαν οι μεγάλες δουλειές και οι ετοιμασίες για το τραπέζι της Λαμπρής. Μαγειρίτσες, γαρδούμπες, κοκορέτσια και σούβλες ήρθαν σε πρώτο πλάνο. Η Ανάσταση έγινε στις 10 το βράδυ. Όλοι μαζί με αναμμένες τις λαμπάδες μας ψάλαμε το «Χριστός Ανέστη» χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύουμε από βεγγαλικά και κροτίδες. Όχι πως δεν είχαμε, αλλά ήταν λίγα και σε απόσταση ασφαλείας και σίγουρα ορατά από τα απέναντι χωριά.. Ανταλλάξαμε ευχές και φιλιά, και αποχωρήσαμε άλλοι με τα πόδια και άλλοι με τα αυτοκίνητα για τα σπίτια όπου τιμήσαμε την μαγειρίτσα μας!!
Την Κυριακή του Πάσχα κάθε οικογένεια έκανε τα δέοντα, και το απόγευμα η νεολαία ήπιε τον καφέ της στο μαγαζί δίνοντας μια κάποια ζωντάνια.
Η αναχώρηση άρχισε από το απόγευμα της Κυριακής, και μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ σχεδόν όλοι είχαν φύγει.
Ελπίζουμε του χρόνου, πρώτα ο Θεός , να είμαστε περισσότεροι γιατί το χωριό μας το χρειάζεται.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου